Sigiliul harpei: grijile mamei timp de douăsprezece zile

O mamă de focă harpă se îngrijește cu devotament de nou-născutul ei timp de douăsprezece zile, apoi bebelușul trebuie să facă față singur pe gheață.

Scârțâituri puternice tăiau tăcerea pe suprafețele înghețate ale Mării Albe. Un pui de focă (Pagophilus groenlandicus) își cheamă mama. Au trecut douăsprezece zile de la nașterea puiului aici, în mijlocul gheții de pe coasta de nord-vest a Rusiei. Dar țipătul nu are niciun efect. Mama a dispărut.

Sigiliul feminin nu este, totuși, o „corbă mamă”. Sigiliile harpei se adună spre sud în primăvară pentru a naște pe straturile de gheață ale Mării Albe la sfârșitul lunii februarie. Până la înțărcare, care are loc la douăsprezece zile de la naștere, mama își îngrijește nou-născutul cu o mulțime de sacrificii. Chiar și fără propriul consum de alimente.

Laptele matern o face

În acest timp, o femelă își hrănește puii de șapte ori pe zi. Ritualul este întotdeauna același: mai întâi nasurile sunt frecate împreună în salut, apoi mama se întinde pe o parte, astfel încât tânărul să poată ajunge mai ușor la tetine de pe partea inferioară a corpului. Cu un conținut de grăsime de 42%, laptele matern al unei foci harpă este extrem de hrănitor. Nu este de mirare că animalele tinere, care cântăresc doar zece kilograme la naștere, se îngrașă rapid: aproximativ două kilograme pe zi. În cazul mamei, este exact opusul: din moment ce renunță la propria hrană în timp ce alăptează, pierde în jur de trei kilograme în greutate în fiecare zi.
Pentru băieți, cel mai periculos moment din viața lor începe după înțărcarea bruscă. Încă poartă blana lor albă, mătăsoasă, de animale tinere („haine albe”), care nu este potrivită pentru înot. Până când focile de harpă și-au pierdut blana juvenilă și au dezvoltat o haină strânsă cu culoarea gri-argintie caracteristică, uneori trebuie să rămână pe gheața pachetului câteva săptămâni. În acest timp, băiatul focar este neajutorat. Din moment ce tânărul piniped nu este încă capabil să vâneze pește și crustacee în apă pe cont propriu, devine repede slăbit – până la jumătate din greutatea sa corporală. Cu toate acestea, puii de focă sunt și mai periculoși: datorită blănii lor albe, puii neajutorați sunt vânați în masă.

Sigiliul feminin: fără pauză la următorul copil

Între timp, mama este ocupată cu alte lucruri. Imediat după înțărcare, ea este curtată din nou de bărbați. Urlet puternic, clocot, aripi care se plesnesc pe podeaua de gheață, manevre artistice de suprafață – animalele masculine folosesc un întreg repertoriu de trucuri pentru a atrage atenția. Faptul că focile femele preferă un singur partener de viață sau dacă trăiesc poligam nu a fost încă stabilit în mod clar.

Dacă publicitatea pe gheață este încununată de succes, ambele animale se aruncă în apă pentru actul sexual. După împerechere, nimic nu se schimbă la femelă: embrionul se odihnește în uter timp de patru luni și jumătate și nu se dezvoltă mai departe. În acest timp, aproximativ 1,8 milioane de foci ale Mării Albe (începând cu anul 2000) migrează în cartierele lor de vară din nord, apele polare din Marea Kara și Marea Barents. Dar, încă din septembrie, animalele sunt atrase înapoi la locurile de reproducere din Marea Albă, unde femelele însărcinate își dau naștere puii în februarie.

Încă de la infiinţarea postului de radio goFM am ales să prezentăm informaţii pozitive fără A VĂ AFECTA EMOŢIONAL – pentru că credem că este posibilă o lume mai bună. Încercăm să armonizăm informaţiile pe care le citeşti încă de la primele ore ale dimineţii şi îţi oferim sunetul go 24/24 cu muzică aleasă pe sprânceană. Pentru a putea face acest lucru, depindem de sprijinul cititorilor şi ascultatorilor noștri. Pentru că un jurnalism bun este scump și nu este disponibil gratuit.

Ideea noastră: spre deosebire de multe alte publicaţii mass-media, activitatea echipei editoriale este accesibilă în mod liber. Articolele noastre ar trebui citite, apreciate și partajate cât mai mult posibil. Doar așa pot conduce la schimbările necesare din punct de vedere social în lumea noastră. În schimb, goFM.ro este susținut de cititorii noștri. Voluntar și solidar. Cu participarea dvs., goFM.ro poate fi, de asemenea, ceea ce este în viitor: un public critic și o voce angajată pentru o mai mare protecție a informaţiei de calitate. Susțineți goFM.ro cu o donaţie voluntară.

Susține proiectul goFM cu o donație:
Select a Donation Option (EUR)

Enter Donation Amount (EUR)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google
Share on print
Share on email
Share on telegram
Share on pocket
Share on xing
Share on vk
Share on skype

CELE MAI DISTRIBUITE ȘTIRI

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

--:--
--:--
  • cover
    goFM
  • cover
    goFM Mobile
  • cover
    goREBEL
  • cover
    harmony Radio
  • cover
    goCAFE (NEW RADIO)
  • cover
    goROCK
  • cover
    goJAZZ
  • cover
    go SCHLAGER (NEW RADIO)
  • cover
    goTRAFFIC (în curând)