De ce nu crește cozonacul? Greșelile pe care să le eviți atunci când prepari aluatul

Cozonacul este unul din preparatele nelipsite de pe masa de sărbătoare de Paști sau de Crăciun. Din păcate, nu oricui i se dă „magia”. Totuși există câteva reguli pe care dacă le respecți reușești să obții un cozonac bine crescut, copt cum trebuie, pufos și savuros.

Dacă aluatul nu crește, este dens, stă lipit pe mâini și are o culoare ciudată, cel mai probabil ai sărit peste o etapă sau ai făcut una dintre greșelile enumerate mai jos.

Motive pentru care nu crește aluatul de cozonac

Ca să-ți iasă aluatul de cozonac ca la carte, evită cu orice preț greșelile de mai jos:

Nu cerni destul făina 

Făina trebuie să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de frământare. Cum ne dăm seama că e uscată bine făina: o strângem în pumn și desfacem – dacă se împrăștie, înseamnă că e uscată, iar dacă rămâne cocoloș, e semn că mai trebuie lăsată la căldură, ca să se usuce bine.

Ingredientele sunt reci

Toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci, abia scoase din frigider. Inclusiv aluatul trebuie să fie cald atunci când îl băgăm la cuptor.

Pui prea multă drojdie

Dacă pui prea multă drojdie în aluat, cozonacul se zborșește și miroase a acru. Verifică și termenul de valabilitate, să nu ai surpriza ca drojdia să fie expirată!

Nu frămânți destul aluatul

Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie frământat de trei ori, cu pauze de 30 de minute (prima frământare trebuie să dureze 40-50 de minute, următoarele 5-10 minute). Astfel se dezvoltă rețeaua de gluten și se reactivează drojdia. Aluatul trebuie să se desprindă de mână, nu să fie lipicios.

În plus, frământările repetate ajută la încălzirea aluatului, care va avea aceeași temperatură pe toate părțile. Un alt secret pentru aluat fin și elastic perfect de cozonac este acesta: după fiecare frământare, trântește ușor aluatul în vas sau pe masă de 20 de ori.

Temperatura din cameră este prea mică

Ține cont că aluatul frământat bine trebuie ținut la cald. În caz contrar, aluatul va crește greu, procesul de dospire putând dura până la 12 ore.

Ca să crească mai repede, poți băga vasul cu aluat în cuptor la o temperatură de 40 de grade, timp de 15 minute, după care oprești cuptorul și-l mai lași încă 15 minute înăuntru. O altă variantă este să pui castronul cu aluat deasupra unui vas cu apă caldă, dar atenție – vasul cu aluat nu trebuie să atingă apa!

Nu lași aluatul suficient timp să dospească

Aluatul frământat se lasă la dospit, la temperatura camerei (peste 22-23 de grade), suficient timp cât să-și mărească volumul. Procesul poate dura de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de cât de energic frămânți aluatul și de temperatura camerei.

Pui prea multă grăsime sau prea mult zahăr în aluat

Dacă exagerezi cu uleiul, untul (atenție, trebuie să aibă 82% grăsime, nu mai puțin), untura din rețetă, aluatul nu va crește și cozonacul nu va fi aerat și pufos. Folosește exact atâta grăsime cât scrie în rețetă! Lucru valabil și în cazul zahărului: nu pune mai mult decât scrie în rețetă, altfel aluatul va fi greu și nu va crește frumos.

Pui prea multă umplutură în aluat

Chiar dacă ești tentată să pui multă nucă sau altă umplutură (rahat, stafide, merișoare, fructe confiate, migdale, alune, mac, ciocolată etc.), încearcă să nu exagerezi, pentru că aluatul va avea de suferit și, în loc să obții un cozonac umflat și pufos, vei scoate din cuptor un fel de chec necopt, cu aluat dens și deloc plăcut la gust. Ține cont că aluatul împletit cu umplutură trebuie lăsat încă 30 de minute la dospit, în tava în care se va coace, la temperatura camerei.

Coci cozonacul la o temperatură prea mare și prea mult timp

Cozonacul trebuie copt la temperatură mică spre medie, niciodată la temperatură mare. Primele 10 minute la cuptorul electric trebuie setate la temperatura de 160 de grade, iar următoarele 50 de minute la 180 de grade Celsius. În total, cozonacul nu trebuie să stea mai mult de 60 de minute la cuptor, altfel aluatul se va usca.

Deschizi ușa de la cuptor în timpul coacerii

Evită să deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că așa va scădea temperatura în interior, lucru care va afecta textura aluatului.

Încă de la infiinţarea postului de radio goFM am ales să prezentăm informaţii pozitive fără A VĂ AFECTA EMOŢIONAL – pentru că credem că este posibilă o lume mai bună. Încercăm să armonizăm informaţiile pe care le citeşti încă de la primele ore ale dimineţii şi îţi oferim sunetul go 24/24 cu muzică aleasă pe sprânceană. Pentru a putea face acest lucru, depindem de sprijinul cititorilor şi ascultatorilor noștri. Pentru că un jurnalism bun este scump și nu este disponibil gratuit.

Ideea noastră: spre deosebire de multe alte publicaţii mass-media, activitatea echipei editoriale este accesibilă în mod liber. Articolele noastre ar trebui citite, apreciate și partajate cât mai mult posibil. Doar așa pot conduce la schimbările necesare din punct de vedere social în lumea noastră. În schimb, goFM.ro este susținut de cititorii noștri. Voluntar și solidar. Cu participarea dvs., goFM.ro poate fi, de asemenea, ceea ce este în viitor: un public critic și o voce angajată pentru o mai mare protecție a informaţiei de calitate. Susțineți goFM.ro cu o donaţie voluntară.

Susține proiectul goFM cu o donație:
Select a Donation Option (EUR)

Enter Donation Amount (EUR)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google
Share on print
Share on email
Share on telegram
Share on pocket
Share on xing
Share on vk
Share on skype

CELE MAI DISTRIBUITE ȘTIRI

  • Donatori milionari din monede virtuale fac gesturi de caritate

    Tot mai multi investitori de talie mare din piata criptomonedelor au inceput sa isi doneze 1% din castigurile anuale rezultate din tranzactiile cu monede virtuale catre caritate. Astfel ca, zilele trecute, patru veteran din acest domeniu s-au alaturat initiative Founders Circle, un grup ce sustine The Giving Block, o organizatie de caritate. Cripto Giving Pledge […] More

    Read More

  • Povestea Iepuraşului de Paşti

    Grație unor legende mai vechi, iepurașul a devenit un animal simbol, asociat cu sărbătoarea de Paști. Considerat inițial un simbol păgân, a devenit în timp o emblemă a fertilităţii și a fost asociat în cele din urmă de creştini cu apariţiile lui Iisus după Înviere. În prezent, oamenii din lumea întreagă folosesc acest simbol pentru […] More

    Read More

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

--:--
--:--
  • cover
    goFM
  • cover
    goFM Mobile
  • cover
    goREBEL (NEW RADIO)
  • cover
    harmony Radio
  • cover
    goROCK
  • cover
    goJAZZ
  • cover
    go A TUTTI
  • cover
    goLOUNGE
  • cover
    goSPACE
  • cover
    goTRAFFIC (în curând)