Comisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii “Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rural. Informatia a aparut si pe site-ul oficial al Uniunii Europene.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 21 aprilie 2021, in cadrul caruia Cascaval de Saveni” a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.
Produsul “Cascaval de Saveni” este o branza maturata, cu pasta oparita, avand o consistenta semitare. Acest sortiment de cascaval se obtine din lapte de vaca crud prin coagularea enzimatica cu cheag si prelucrarea conform unei metode specifice zonei.
“Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.